T.C. TARIM VE ORMAN BAKANLIĞI

TARIM REFORMU GENEL MÜDÜRLÜĞÜ

İSTATİSTİK BÜLTENİ

Gıda İşletmeleri Yurt İçi Denetimleri, Ağustos 2025

Yayımlanma Tarihi/Saat:
18 Eylül 2025 / 10:00
Sonraki Bülten Tarihi:
23 Ekim 2025
Sayı: 031

2025 yılının Ağustos ayında gıda işletmelerine toplam 91.820 adet yurt içi resmi kontrol gerçekleştirilmiştir. Kontroller neticesinde 2.243 idari yaptırım uygulanmıştır. 21 gıda işletmecisi hakkında Cumhuriyet Savcılığına suç duyurusunda bulunulmuştur.

Gıda işletmeleri yurt içi denetimleri, Ağustos 2025

Faaliyet Alanı
 
Denetim Sayısı
(Adet)
Denetim Sayısı
(Toplam İçerisindeki Payı-%)
İdari Yaptırım
(Adet)
Suç Duyurusu
(Adet)
İdari Para
Cezası
(TL)
Gıda Üretim Yeri 14.850 16,2 709 15 105.590.906
Gıda Satış Yeri 36.921 40,2 941 3 43.567.293
Toplu Tüketim Yeri 40.049 43,6 593 3 27.565.472
TOPLAM 91.820 100,0 2.243 21 176.723.671

2025 yılı Ağustos ayında gıda işletmelerine yapılan denetim sayısı 2024 yılı Ağustos ayına göre %12,2 azalmıştır.

2025 yılı Ocak- Ağustos döneminde gıda işletmelerine yapılan denetim sayısı 2024 yılı Ocak- Ağustos dönemine göre %1,0 azalmıştır.

Gıda işletmeleri yurt içi denetimleri, Ağustos 2025

Ağustos
2024
Ağustos
2025
Değişim
(%)
Ocak-Ağustos
2024
Ocak-Ağustos
2025
Değişim
(%)
Denetim Sayısı (adet) 104.634 91.820 -12,2 831.961 823.388 -1,0
İdari Yaptırım (adet) 2.431 2.243 -7,7 15.228 17.534 15,1
Suç Duyurusu (adet) 41 21 -48,8 440 367 -16,6
İdari Para Cezası (TL) 118.235.904 176.723.671 49,5 725.074.566 1.497.641.550 106,6
İletişim:

0312 287 77 79

istatistikbulten@tarimorman.gov.tr

Tarım Reformu Genel Müdürlüğü

Metaveri

Verinin Tanımı: 5996 sayılı Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu kapsamında yayımlanan mevzuat hükümleri doğrultusunda il/ilçe tarım ve orman müdürlüklerinde görevli gıda kontrol görevlilerince gıda işletmelerine yapılan yurtiçi resmi kontrolleri kapsar.

Sınıflama: Kâr amaçlı olsun veya olmasın kamu kurum ve kuruluşları ile gerçek veya tüzel kişiler tarafından işletilen, gıdaların üretildiği/ işlendiği/ muhafaza edildiği/ depolandığı/ dağıtıldığı/nakledildiği/ satıldığı/ servis edildiği herhangi bir aşaması ile ilgili herhangi bir faaliyeti yürüten işletmeler Gıda İşletmelerinin Kayıt ve Onay İşlemlerine Dair Yönetmelik’te “Gıda İşletmesi” olarak tanımlanmaktadır.

Gıda işletmelerine yapılan resmi kontroller 3 ana başlık altında toplanmıştır.
Bunlar:
1. Gıda Üretim Yeri
2. Gıda Satış Yeri
3. Toplu Tüketim Yeri
Gıda üretim yerleri; gıda maddelerinin ham maddeden başlayarak; depolama, tasnif, işleme, değerlendirme, dayanıklı hale getirme, ambalajlama işlerinden bir veya birkaçının yapıldığı ve gıda maddeleri satış yerlerine gönderilmek üzere depolandığı tesisler ile bu tesislerin tamamlayıcısı sayılacak yerlerin tamamı şeklinde tanımlanmıştır.
Et ve et ürünleri üretimi, süt ve süt ürünleri üretimi, arıcılık ürünleri üretimi, ekmek ve ekmek çeşitleri üretimi, bitkisel yağ üretimi, makarna ve irmik üretimi, hububat ve bakliyat üretimi, takviye edici gıdaların üretimi, un üretimi, unlu mamuller üretimi, baharat üretimi, çikolata ve kakao ürünleri üretimi, alkollü içki üretimi, çay ve kahve ürünleri üretimi, meyve ve sebze işleme ürünleri üretimi, pastacılık ürünleri üretimi, kuruyemiş ve çerezler üretimi, şekerli mamuller üretimi, gıda ambalajlama yerleri, gıda ile temas eden madde ve malzeme üretimi gibi işletmeler yer almaktadır.
Gıda satış yerleri;her türlü ham, yarı mamul ve mamul gıda maddelerinin toptan veya perakende dağıtım ve satışının yapıldığı ve bunların satış için depolandığı yer şeklinde tanımlanmıştır.
Toptancılar, marketler, süpermarketler, hipermarketler, şarküteriler, manavlar (meyve ve sebze), ekmek ve unlu mamul satış noktaları (fırınlar, pastaneler), balıkçılar (deniz ürünleri), aktarlar, büfe, gıda depoları, kasap, kuruyemişçiler, pazar yerleri, unlu ürünler satış yerleri, takviye edici gıda satış yerleri gibi işletmeler yer almaktadır.
Toplu tüketim yerleri; gıda maddelerinin tekniğine uygun şekilde işlendiği, üretildiği ve aynı mekânda tüketime sunulduğu yerler şeklinde tanımlanmıştır.
Restoranlar, kafeler ve pastaneler, otel, okul, üniversite ve hastane kantin ve yemekhaneleri, kahvehane, çay ocağı, fast-food yerleri, yerinde tüketim sunan balık satış yerleri ve dönerciler gibi işletmeler yer almaktadır.

Kapsam: Türkiye

Düzeyi: Gıda İşletmesi

İçeriği: Yurtiçi Gıda Resmi Kontrolleri.

Gıda Güvenliği Bilgi Sistemi (GGBS) gıda güvenliği ve kontrolünü sağlamak amacıyla taşra teşkilatınca gerçekleştirilen faaliyetlerin kayıt edildiği web tabanlı bir yazılımdır. Gıda işletmelerinde yapılan resmi kontrol ve uygulanan cezai işlem bilgileri sonuçları ile 81 Tarım ve Orman İl Müdürlüğü’nde yetkili personel tarafından sisteme anlık olarak girilmektedir. Bu verilerin, Bakanlığımızca GGBS üzerinden anlık olarak sorgulaması ve raporlaması yapılabilmektedir.

Hesaplamalar GGBS sistemi üzerinden yapılmaktadır.

Yöntem:Gıda işletmelerinin resmi kontrollerine ilişkin veriler Gıda Güvenliği Bilgi Sistemi (GGBS) üzerinden alınmakta ve sistem üzerinden alınan raporların kontrolü sağlandıktan sonra işlenmektedir.

Veri Güncelleme Sıklığı: Aylık